Stiri si noutati

Stiri si noutati

Revista-FermaFERMIER DE LA 20 DE ANI!

Am vizitat ferma lui Fabian Neculăeş din Hălăuceşti, judeţul Iaşi la sfârşitul lunii aprilie a acestui an pentru a afla povestea unui tânăr care nu este doar pasionat de creşterea animalelor. A făcut din asta o afacere şi intenţionează să investească şi în procesare, pentru a închide circuitul. "În Iaşi nu este nici un abator pentru bovina de carne, deocamdată. Dacă mă ajută Dumnezeu, primul miniabator o să fie al meu", spune optimistul fermier.

La data 20 Jul 2019 | 7:24 pm

O poveste cu Sânziana şi dulceaţă de trandafiri…

Când am hotărât, împreună cu directorul liceului agricol din Călăraşi, participarea mea alături de trei elevi ai şcolii în tabăra organizată de Fundaţia revistei Ferma, ca parte a proiectului "Susţinem învăţământul preuniversitar agricol", având ca locaţie Liceul Tehnologic Agricol "Alexandru Borza" din Geoagiu, judeţul Hunedoara, am oftat şi am gândit: “Doamne, o săptămână plecată de acasă, un drum atât de lung, cu elevi”...

La data 20 Jul 2019 | 5:48 pm

23% din ANGAJAŢII României lucrează în AGRICULTURĂ

Aproape un sfert (23%) din populaţia ocupată a României lucra în agricultură în 2018, ceea ce plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, unde media populaţiei ocupate din sectorul agricol era de 4%, arată datele publicate în iunie 2019 de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

La data 19 Jul 2019 | 12:10 pm

Alte prebiotice utile în furajare - acidifianţii

Pentru a încheia subiectul referitor la utilizarea prebioticelor în hrana animalelor, mă refer în continuare la produsele din categoria acidifianţilor. Cu siguranţă, pentru mulţi crescători acest cuvânt este necunoscut. Alţii se întreabă cum să folosească un acid, deoarece administrarea unui acidifiant are drept rezultat reducerea pH-ului. Să lămurim rolul şi modul lui de utilizare în alimentaţia animalelor.  

La data 19 Jul 2019 | 11:31 am

Omida scaieţilor devorează plantaţiile de soia

Vremea a fost foarte capricioasă în ultima lună de primăvară. Dacă anul trecut în aceeaşi perioadă, fermierii din multe zone agricole se confruntau cu secetă şi cu răsărirea eşalonată la porumb, floarea-soarealui sau soia, în acest an, în luna mai a plouat foarte mult. Numai în perioada 31 mai - 1 iunie, în multe regiuni din sudul şi sud-estul ţării, în decurs de câteva ore s-au înregistrat cantităţi record de precipitaţii. Într-o singură zi a plouat cât pentru o lună întreagă sau chiar pentru o lună şi jumătate.

La data 18 Jul 2019 | 11:14 am

Furajare corectă pentru un randament bun la ouat

Peste 90 la sută dintre componentele utilizate în hrana păsărilor sunt de origine vegetală. Oferta, preţul şi calitatea furajelor vor determina, de obicei, opţiunea crescătorului pentru ingredientele de bază. Cele mai multe ţări sunt limitate în alegerea acestora, puţine având posibilitatea de a dispune de o gamă variată de componente. Indiferent ce alegem, e bine ca materiile prime să fie de bună calitate, cu o valoare nutritivă previzibilă şi uniformă.

La data 18 Jul 2019 | 10:47 am

„Ne vedem la Agricol!”

Aşa îşi spun călărăşenii când îşi dau întâlnire la Liceul Agricol, situat în zona centrală a municipiului. Astăzi se numeşte Liceul Tehnologic „Sandu Aldea” şi este un reper pentru locuitorii oraşului, dar şi pentru cei din judeţ. Clădirea monument a liceului adăposteşte o istorie de 71 de ani de învăţământ agricol în judeţul cu cea mai mare suprafaţă arabilă din ţară.

La data 17 Jul 2019 | 9:16 pm

NATUREVO – PARTENER şi SPONSOR LA CONGRESUL ORGANIC EUROPEAN 2019, EDIȚIA a 13-a

Compania NATUREVO, distribuitor național de inputuri pentru agricultură, a participat la cea de-a 13-a ediție a Congresului Organic European, ce a avut loc în București, în perioada 20 – 21 iunie 2019.

La data 17 Jul 2019 | 11:51 am

În Bărăgan, vântul plimbă nisipul ca-n Sahara

La sfârşitul lunii mai, am vizitat câteva ferme din Bărăganul de Mijloc, în partea de sud a judeţului Brăila. Tudorel Mancă, un cunoscut fermier din zonă, m-a invitat să-i văd noua prăşitoare cumpărată de la Târgul AgriPlanta-RomAgroTec de la Fundulea. Era bucuros nevoie mare!

La data 17 Jul 2019 | 6:39 am

Pasăre mică, venituri mari

Acum câţiva ani, internetul era plin de articole care recomandau creşterea prepeliţelor celor dornici să înceapă o afacere în agricultură. Din lecturi reieşea că aceasta este ”afacerea secolului”. Unii s-au mulţumit numai să citească şi au trecut la următorul articol, cel despre cultivarea cătinei, prezentată tot ca ”afacerea secolului”. Alţii s-au apucat chiar să crească prepeliţe şi alegerea le-a fost o reuşită.

La data 17 Jul 2019 | 6:38 am

Cheia pentru stimularea producţiei vegetale

O genă descoperită recent în plante ar putea fi modificată pentru a creşte randamentul culturilor şi a reduce utilizarea de îngrăşăminte.

La data 16 Jul 2019 | 12:54 pm

Oierii bănăţeni au stat la givan la Banat Agralim

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timişoara a deschis seria expoziţiilor agricole în acest an, în zona de vest a României. Cea de-a XVII ediţie a Banat Agralim s-a ţinut în perioada 24-26 mai în campusul USAMVB Timişoara şi a reunit cadre didactice, fermieri şi firme, cercetători şi 190 de expozanţi din ţară şi din străinătate.

La data 16 Jul 2019 | 10:14 am

În câmpurile cercetării de la SCDA Lovrin

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Lovrin şi-a deschis porţile pe data de 30 mai a.c. pentru a marca Ziua Câmpului, eveniment devenit tradiţie în vestul ţării, la care au participat sute de fermieri, invitaţi să descopere potenţialul genetic al materialului semincer creat în laboratoarele unităţii din judeţul Timiş. Ca de obicei, amfitrion a fost directorul SCDA Lovrin, Marinel Horablaga, care a anunţat cu acest prilej omologarea a trei noi soiuri, respectiv Dacic (grâu), Ovidiu (ovăz) şi Teodora (cânepă).

La data 16 Jul 2019 | 10:10 am

Număr record de ferme ecologice în Franţa

Cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană, Franţa a înregistrat anul trecut un număr record de exploataţii orientate spre producţia ecologică, potrivit datelor oficiale publicate recent de Agenţia franceză pentru dezvoltarea şi promovarea agriculturii ecologice.

La data 15 Jul 2019 | 7:01 pm

Longevitate productivă - cauze, efecte şi soluţii la problemele ugerului

Lactaţia la capre începe imediat după fătare, când laptele reprezintă hrana de bază a iedului, şi continuă cu mulsul, după sacrificarea sau înţărcarea iezilor, până în luna a doua sau a treia de gestaţie.

La data 15 Jul 2019 | 12:36 pm
AgrointeligențaPyxides de la Adama, un produs excepțional împotriva buruienilor. Se aplică la porumb până în faza de 9 frunze

Buruienile sunt printre cei mai duri inamici ai fermierilor din țara noastră. An de an, agricultorii români care vor performanță trebuie să fie bine informați când aleg erbicidele, pentru a le da plantelor libertatea de a crește și de a avea o producție cu un profit semnificativ. Cu Adama, agricultorii câștigă lupta cu buruienile întrucât […]

La data 19 Jul 2019 | 1:12 pm

Cetățean belgian bătut cu bestialitate de mai mulți ciobani

Un cetățean belgian a fost victima agresiunii mai multor ciobani bistrițeni. Potyrivit publicației Bistrițeanul.ro, cetățeanul străin, alături de doi prieteni, se afla cu motocicletele în apropierea stânei, iar zgomotul motoarelor a speriat caii de la o căruță. Când s-a dus să își ceară scuze și chiar să suporte eventualele daune de la răstunarea atelajului, belgianul […]

La data 19 Jul 2019 | 12:31 pm

AFIR: Micii fermieri pot depune proiectele pentru cei 15.000 euro/fermă începând din 22 iulie

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță printr-un comunicat remis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO lansarea sesiunii de primire a solicitărilor de finanțare pentru dezvoltarea fermelor mici, prin submăsura 6.3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Fermierii pot depune solicitările on-line pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, începând din 22 iulie 2019, […]

La data 19 Jul 2019 | 10:15 am

Emil Bălteanu, fermier din Iași: ”Încă încerc să descifrez secretele agriculturii”

Emil Teofil Bălteanu este unul dintre fermierii începători din țară, așa cum îi place să se autodescrie. Colonel (în rezervă), Emil Bălteanu, este unul dintre agricultorii importanți ai județului Iași, având o fermă specializată în culturi agricole întinse pe o suprafață de 300 de hectare. „Eu sunt un fermier începător, ca să spun așa. Încă […]

La data 19 Jul 2019 | 2:58 am

ANSVSA a tăbărât pe micii producători. Val de amenzi pentru fermierii care își vând singuri produsele

Controale ANSVSA la micii comerciați, majoritatea mici fermieri, care își vând produse pe marginea drumului. Printr-un comunicat de presă, autoritatea sanitar-veterinară anunță că în perioada 12-14 iulie 2019, au fost efectuate controale tematice la nivel național pentru verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor a cerinţelor legislaţiei Uniunii Europene și […]

La data 18 Jul 2019 | 6:55 pm

Adrian Mocanu, un fermier care face performanță pe soluri grele

Adrian Mocanu, fermier din județul Prahova și mecanic agricol ca specializare, și-a început activitatea în 1986, având trei decenii de agricultură în spate. Business-ul agricol l-a demarat cu bani dintr-un credit de nevoi personale și din banii economisiți după ce a muncit în Germania. De-a lungul anilor, Adrian Mocanu a derulat și trei proiecte pe […]

La data 18 Jul 2019 | 6:30 pm

Adrian Rădulescu, un fermier care crede în asocierea agricolă

Adrian Rădulescu (64 ani) e unul din cei mai cunoscuți fermieri români. L-a ajutat foarte mult vizibilitatea oferită de funcțiile cu expunere publică, în special cea de secretar de stat în Ministerul Agriculturii și cea de consilier prezidențial pe probleme de agricultură. Fermierul Adrian Rădulescu a terminat Facultatea de Horticultura în 1983 în cadrul USAMVB, […]

La data 18 Jul 2019 | 6:19 pm

Cine este Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din România

Dumitru Andreșoi, fermier hunedorean, e cel mai mare crescător de ovine din țara noastră, cu efective de aproximativ 20.000-25.000 oi mamă. Totodată, familia Andreșoi exploatează suprafețe însemnate de pășuni, fânețe și teren arabil, care însumate se apropie de 17.000 ha. Suprafețele de pășunat sunt răsfirate pe raza a 8-9 județe, în timp ce arabilul e […]

La data 18 Jul 2019 | 6:07 pm

Cuantumurile APIA după care se calculează avansul în baza adeverinței

Cuantumurile la hectar la APIA pentru adeverințele-punte cu care fermierii primesc bani în avans din subvențiile agricole pentru Campania 2019! Eliberarea documentelor pentru bănci se află în plină desfășurarea iar producătorii agricoli care au depus o cerere eligibilă în acest an pot cere aceste adeverințe până când începe plata avansului, adică 16 octombrie. Conform informațiilor […]

La data 18 Jul 2019 | 5:00 pm

Lecția lui 2019 la cultura de grâu. Recomandările Innvigo Agro pentru semănatul din această toamnă

Anul 2019 a oferit o veritabilă lecție în privința tehnologiei de cultură a grâului. Cu un portofoliu complet și cu prețuri corecte la produsele de calitate, Innvigo Agro a fost alături de fermieri de la pregătirea terenului și până la recoltare. Compania s-a implicat activ în toate evenimentele importante dedicate culturii de grâu, venind mereu […]

La data 18 Jul 2019 | 3:17 pm